zanamivir

Zanamivir is een antivirusmiddel.

Artsen schrijven het voor bij griep.

Wat doet zanamivir en waarbij gebruik ik het?

Griep

Verschijnselen
Bij de 'echte' griep (influenza) zijn de luchtwegen geïnfecteerd met het influenzavirus. Het onderscheid tussen een verkoudheid en de echte griep is niet altijd makkelijk te maken. Bij de griep stijgt de koorts tot boven de 38 ºC, heeft u koude rillingen, stevige spierpijn, en voelt u zich lamlendig, moe en zwak.

Andere verschijnselen zijn afhankelijk van de eigenschappen van het influenzavirus, maar komen ook voor bij het verkoudheidsvirus. Veel voorkomende verschijnselen zijn hoofdpijn, keelpijn, hoesten, niezen en verstopte neus.

Behandeling
Griep en verkoudheid zijn beide meestal na een week over. Van de griep voelt u zich vaak daarna nog één tot twee weken slap.

Sommige mensen zijn extra gevoelig voor de verschijnselen van griep. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met astma, suikerziekte of COPD, en mensen met hartklachten. Men raadt hen aan zich in de herfst tegen griep te laten inenten.

Mocht dat niet of te laat zijn gebeurd of niet hebben gewerkt, dan kunt u zanamivir gebruiken als u een griep voelt opkomen of om een griep te voorkomen.

Werking
Er bestaan twee stammen van het influenzavirus, namelijk type-A en type-B. Zanamivir remt de vermeerdering van beide soorten virussen.

Effect
Zanamivir verlicht de verschijnselen van griep en verkort de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag.

Zanamivir kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat iemand griep krijgt.

Lees meer over griep

Mexicaanse griep

Mexicaanse griep is genoemd naar het land waar de uitbraak is begonnen. De officiele naam is Nieuwe Influenza A (H1N1).

Het wordt veroorzaakt door een nieuw griepvirus. Het nieuwe virus is anders dan het menselijke griepvirus. Het bevat delen van het varkensgriepvirus, maar ook van het vogelgriepvirus en het menselijk griepvirus.

Mexicaanse griep is niet van varkens afkomstig, maar verspreidt zich van mens op mens. Verspreiding gebeurt door praten, hoesten, niezen, handen of voorwerpen, zoals een deurknop.

De meeste patiënten die met Mexicaanse griep zijn geïnfecteerd worden vanzelf weer beter, zoals bij elke gewone griep.

Het heeft geen nut zanamivir preventief te gebruiken. Alleen bij besmetting met Mexicaanse griep kan het zin hebben een behandeling met zanamivir te starten. Het heeft geen zin om zanamivir uit voorzorg in huis te nemen.

De voorraad die de Nederlandse overheid heeft aangeschaft, wordt gebruikt om het ontstaan van een nieuw griepvirus in de kiem te smoren en om - in het geval van een wereldwijde griepepidemie - zieken te behandelen.

De voorraad van de overheid is voldoende en er is een plan deze te verspreiden wanneer dit nodig is. Bij onnodig gebruik bestaat de kans dat het middel minder goed zal werken of dat het virus zelf resistent (ongevoelig) wordt voor zanamivir .

Lees meer over mexicaanse griep

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Benauwdheid direct na de inhalatie. Vooral mensen met astma of COPD hebben hier kans op. Voor hen is het daarom aan te raden een inhalator met luchtwegverwijder bij de hand te houden. Gebruikt u dagelijks een luchtwegverwijder, dus niet alleen bij een aanval? Inhaleer dan eerst de luchtwegverwijder en daarna het griepmiddel. Bij ernstige benauwdheid dit middel niet meer gebruiken. Bij ernstige astma of COPD kunt u beter oseltamivir gebruiken, een vergelijkbaar griepmiddel dat niet wordt geïnhaleerd, maar dat u moet innemen. Gebruikt u toch deze inhalatie, dien het dan onder toezicht van een arts toe.
  • Allergie voor dit medicijn. Te merken aan huiduitslag, netelroos, zwellingen in gezicht en mond en benauwdheid. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Geef aan de apotheek door dat u allergisch bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Aanval met spierschokken en spierkrampen. Neem direct contact op met een arts.
  • Psychische klachten, zoals hallucinaties en verwardheid. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

Behandeling van griep
Gebruik dit medicijn zo snel mogelijk nadat de eerste verschijnselen van griep zijn ontstaan. Doe dit als volwassenen in elk geval binnen 48 uur. Voor kinderen is dit binnen 36 uur.

Verschijnselen van griep zijn koorts boven 38 °C, koude rillingen, stevige spierpijn, lamlendig en een moe en zwak gevoel. Bovendien ook vaak hoofdpijn, keelpijn, hoesten, niezen en een verstopte neus.

Voorkomen van griep
Gebruik dit medicijn zo snel mogelijk nadat u in aanraking bent geweest met iemand die griep heeft of als er griep heerst.

Hoe lang?

Behandeling van griep
Gebruik van inhalaties gedurende 5 opeenvolgende dagen. Maak de gehele kuur af.

Voorkomen van griep
Gebruik de inhalaties zo lang als de arts u vertelt. Dit is 10-28 opeenvolgende dagen. Maak de gehele kuur af.

Hoe?

  • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Hij kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
  • Het inhalatiepoeder zit in kleine ruimtes in een schijfje, een rotadisk. Het schijfje plaatst u in een inhalatieapparaat. Met het inhalatieapparaat prikt u de ruimtes op het schijfje kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. De apparaatjes kunnen na verloop van tijd slijten, waardoor het schijfje niet meer goed wordt opengeprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer drie tot zes maanden. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als u het al enkele maanden gebruikt.
  • Spoel na inhalatie de mond met een slok water.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent gedurende 5 dagen te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: neem de dosis dan alsnog. De volgende dosis kunt u dan op de normale tijd gebruiken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik zanamivir gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Weeg samen met uw arts of apotheker de risico's tegen elkaar af. De risico's van het medicijn kunnen namelijk opwegen tegen de risico's van een infectie met het griepvirus.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Alleen dan kan de kuur u beschermen tegen het griepvirus.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Heb ik een recept nodig?

Zanamivir is sinds 1999 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als inhalatiepoeder onder de merknaam Relenza.

Onder welke namen is zanamivir verkrijgbaar?

De werkzame stof zanamivir zit in de volgende producten:

Relenza