zinkoxide-zetpillen

Zinkoxide beschermt de huid en werkt licht indrogend en jeukstillend

In zetpillen wordt het gebruikt bij aambeien.

Belangrijk om te weten over zinkoxide-zetpillen

 • Zinkoxide beschermt de huid. Het droogt de huid en stilt jeuk.
 • In zetpillen wordt het gebruikt bij jeuk en irritatie aan de anus door aambeien.
 • Het kan 2 weken duren voordat uw klachten verdwenen zijn.
 • Gebruik de zetpillen 's ochtends en 's avonds en na elke ontlasting.
 • U kunt het medicijn gebruiken zolang als u het nodig heeft. Heeft u na 2 weken nog veel klachten? Raadpleeg dan uw arts.
 • Deze zetpillen kunnen witte vlekken geven in kleding en beddengoed.

Wat doet zinkoxide-zetpillen en waarbij gebruik ik het?

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien ‘zakt het uit’ en kan het naar buiten komen.

Oorzaak
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit, zodat weglekkend vocht de huid van de anus irriteert. Vaak ziet u ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk, dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel eerder, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei moet vervolgens vanzelf genezen.

Bij jeuk en irritatie kunt u zinkoxide-zetpillen gebruiken. Meestal adviseert men eerst een zalf of vaselinecrème te gebruiken. Zetpillen hebben namelijk als nadeel dat de werkzame stofen vaak te hoog in de darm terechtkomen, terwijl ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen. Sommige mensen gebruiken toch liever een zetpil omdat ze de aambei er goed mee naar binnen kunnen duwen. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken.

Effect
Zinkoxide beschermt de huid en werkt licht indrogend. Ook stilt het de jeuk. De werking begint direct. Het kan wel twee weken duren voordat uw klachten helemaal verdwenen zijn. Raadpleeg uw arts als het dan nog niet over is.Lees meer over aambeien

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

 • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de zetpil. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen.
 • Breng de zetpil met de punt naar voren in de anus. Als u de zetpil vooraf met water bevochtigt, kunt u hem makkelijker inbrengen.

Let op: dit medicijn kan vlekken in kleding of linnengoed veroorzaken.

Wanneer?
De zetpillen 's morgens en 's avonds gebruiken en na elke ontlasting.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn toepassen zolang u het nodig heeft. Neem contact op met uw arts als u na twee weken nog steeds veel klachten heeft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng de zetpil dan gewoon alsnog in. Het maakt niet uit als u het snel daarna opnieuw gebruikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten
Het is verstandig te zorgen voor voldoende vezels in de voeding. Dit maakt de ontlasting minder hard, zodat u minder hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

Mag ik zinkoxide-zetpillen gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijnveilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Heb ik een recept nodig?

Zinkoxide wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is zonder recept verkrijgbaar in de apotheek in zetpillen, crèmes, zalven, smeersels, lotions, strooipoeders en pasta's, zie hiervoor de tekst zinkoxide op de huid. Deze tekst gaat alleen over de toepassing in zetpillen.

Onder welke namen is zinkoxide-zetpillen verkrijgbaar?

De werkzame stof zinkoxide-zetpillen zit in de volgende producten:

Zinkoxide-zetpillen FNA